Aibel artsfiskekonkurranse

Foto: Albin Dal

Foto: Albin Dal

Siste helgen i april var det duket for Aibel artsfiskekonkurranse. Aibel er en light utgave av Langesund festivalen hvor hver båt prøver å få så mange forskjellige arter som mulig. Poeng regnes ut ifra grunnvekt. F eks Torsk med grunnvekt på 5kg gir 100 poeng. Får du en på 7,5kg så gir den 150poeng osv. Det var rundt 60 tellende arter. Flere arter hadde minstemål og det var premie for størst eksemplar av en del av artene. Galskap stilte 2 lag. Vest med Kjetil, Markus og undertegnede. Del og Tyrone delte båt med Sturla Fjellvang fra attraqua. Torsdagen dro vi vestover. Jeg sov hos familien Guttormsen, mens torshov gutta hadde ordnet hytte.

Dagen før konkurransen ble brukt til takkelknyting og strategi prat. Mye vind, jobb og en båt som ikke var helt klar gjorde at testfiske fikk bli med teorien. Markus og jeg fikk tatt en kort vadetur etter skrubber og sandmark fredagskveld. Det var ganske dødt og det eneste spennende som kom opp var en håvet micro kystringbuk og en partert storsil fra pumpen.

Tidlig lørdag morgen tøffet vi vannveien oppover. Startskuddet gikk fra Baardsen. I år var det rekord mange lag med totalt 20 påmeldte! Kjetil hadde gjort jobbet flittig med å samle lag til konkurransen.

Foto: Espen Knarvik

Foto: Espen Knarvik

Gjengen klar for start.

Etter innsjekk og kapteinmøte gikk endelig startskuddet 10min på overtid. Værmessig skulle det blåse opp utover dagen. Taktikken var derfor å legge seg lengst ut og fiske seg innover. Planen så ut til å bære frukter. Omtrent rett etter bunntreff nappet det hissig hos Markus. Dagens første fisk viste så å være en kolmule! High fives og god stemning. Fisken var liten, men er ingen bænkers art på konkurransen. Vi gnudde på videre. Alle 3 fisket litt forskjellig. Fisket var generelt veldig tregt. Kjetil hadde noen skumle planer og fisket med sabiki. Taktikken var smart for ikke lenge etter lå det både øyepål og sypike i stampen. Øyepål tatt for første gang under festivalen. Den var desverre også liten. Vi flyttet oss litt, men fisket var tregt. Vi brukte opp mye tid på dypet. Fikk med oss lusuer før vi kjørte innover. På knurrplassen dro jeg tidenes minste knurr. Heldigvis hadde den ikke minstemål. På mellomdypet dro vi sei, hvitting og hyse. Ingen kjemper, men ok fisker. På sandflyndreplassen dro vi ikke overraskende sandflyndrer. Desverre ingen store. 600grammere. Kjetil dro også til med ok lyr på 1,7kg. Jeg fikk torsk såvidt over minstemålet. Tiden tikket ut. 11 arter var ikke så verst, men desverre var veldig mange små. At vi ikke fikk svarthå, brosme eller lange må vi si er skuffende.

Tilbake i havna og innveiing var det mange som kikket spent rundt i stampene. En del bra fisk hadde blitt tatt, men ikke de helt store kjempene.

Foto: Albin Dal

Foto: Albin Dal

Førsteplassen var udiskutabel og gikk til Nordvegen Havfiskeklubb 1 med Magne og Mikal Ruud og Kristian Hausken. De var i en klasse for seg med nesten 200 poeng ned til 2.plassen. Derifra og ned til 5.plassen var det uhyrig jevnt. Fattige 28 poeng skilte 2 og 5.plassen. Desverre trakk vi det korteste strået og endte på 5.plass. Surt, men allikevel moro å få premiering. Torshov gjengen endte på 10.plass. Mer en godkjent mtp hvilken båt og manglende lokalkunnskap de hadde.

Foto: Espen Knarvik

KFoto: Espen Knarvik

Kjetil klinket til med størst lyr.

Foto: Albin Dal

Foto: Albin Dal

Været var nå upåklagelig. Vi bestemte oss for å kjøre hardt på sandflyndra. Jeg hadde tross alt blitt lovet ny sandflyndrepers.

Plassen leverte. Det virket nesten som bunnen var dekket av sandflyndrer. Etter sikkert 10stk ble det plutselig fin bue i zaratoga 12 punder. Hissige hoderistinger etterfulgt av fin tyngde. Opp kom et flak av en sandflyndre. Helt til den lå på dekk. Det var visst ingen sandflyndre, men en meget blass rødspette. Kjetil som sikkert har dratt 200 sandflyndrer der har enda tilgode å få en rødspette på plassen. Turens første nye pers. 1180g.

Foto: Kjetil Guttormsen

Foto: Kjetil Guttormsen

Gøy, men det var jo sandlfyndre en skulle ha! Vi gnudde på videre. Fikk et par til før jeg fikk en som måtte på vekta. Den klokket inn til 835g. Ny fin pers.

Foto: Kjetil Guttormsen

Foto: Kjetil Guttormsen

Med 2 nye perser og lang dag på sjøen ble vi enige om å dra hjemover.

Søndag var planen ut på styggdypet etter blålange. Desverre blåste det såpass at vi bestemte oss for å fiske nærmere båthavna. Dagens target var pers på lusuer og svarthå. Begge med potensielle nm poeng som bonuser. Fisket tok ikke helt av, men en god del mer liv enn dagen før. Til tider plaget av stor sei stim under båten. I og med at vi hadde ankret var det bare å vente til stimen hadde flyttet seg eller trekke ut mer tau for å nå bunn. Sypike, lusuer, sei og lyr var det som kom opp denne dagen. Fikk 2 ok lusuer til nm. Største på 335g. Også ny pers. Fornøyd med den.

Foto: Kjetil Guttormsen

Foto: Kjetil Guttormsen

Vinden hadde nå tatt seg opp ganske kraftig slik som spådd. Vi ble enige om at nok var nok. Hadde tross alt en fin hjemreise å komme seg gjennom også. Vil med det rette en stor takk til Kjetil og familien Guttormsen for lån av sofa og oppvarting! Og en stor takk til arrangører av Aibel artsfiskekonkurranse. Håper det blir neste år også og at enda flere stiller! www.havfiske.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *