Sørøya

Foto: Thore Bergh

Påsken 2020 hadde vi booket oss tur til Sørøya med fokus på lodde og torsk vel uvitende om hvordan året kom til å bli. Da turen nærmet seg gikk alt til helvete. Landet ble stengt, alle campene ble stengt og vi måtte holde oss hjemme. Istedenfor smaken av friskt saltvann fra havet i nord, måtte vi ta til takke med farris fra stuen. Ny tur ble derfor booket til påsken 2021. Det så lenge lovende ut. Vi hadde booket oss inn på fiskarboden, men med noen måneder igjen ble den plutselig solgt. Heldigvis fikk vi ombooket oss inn til Sørvær gjestehus. Utfordringene var allikevel ikke over. Med kun noen uker igjen til avreise gikk Norge inn i ny nedstengelse. Heldigvis var campene på ballen og fikk lagt til rette for at vi kunne dra. Praktisk sett var vi delt i 2 grupper. Espen, Henrik og undertegnende kom med fly, mens Thore, Janette og gjest Tage Aarstad kom med bil. Vi var fordelt på 2 hytter og 2 båter slik at vi kunne overholde fornuftig smittevern. Målet for turen var igjen lodde, stor torsk, kveite og ikke minst vanlig ringbuk som Daniel og Bilal hadde funnet i hopetall året før.

Foto: Thore Bergh

Båtene var det ingen ting å utsette på. Arronet 23 fot alubåt med 150 hester. Fantastisk å kjøre i harde forhold i nord.

Alle utenom meg ankom søndagen. Planen var mandag, men siden vi byttet camp fikk vi en ekstra fiskedag. For min del var det rett og slett for dyrt å bytte flybillett. Mandagen ble benyttet til å lete etter torsk og lodde nærme campen. Tage måtte ta covid test i Hasvik og kombinerte det med å hente meg. Campen hadde en caravell til disposisjon. Noe som var veldig praktisk da det tok nærmere 50min fra Hasvik flyplass til Sørvær. Resten tok turen ut på sjøen. Fisket var ikke det helt store, men Janette fikk pers på både kveite og torsk.

Vel framme ved campen var det bare å få på seg utrustningen og komme seg på havet. Vi hadde ikke mange timer på oss før det ble mørkt. Torsk var det i hopetall selv om de største ikke var til stede. Espen fikk vel en på rundt 25kg. Tage derimot var den som dro showet. Etter kun et par timer på sjøen ble det meldt alvorlig stangbøy. Etter en udramatisk fight kunne dra opp en virkelig drømmeskrei som dro vekta over 35kg!

Foto: Thore Bergh
Foto: Thore Bergh

Vel tilbake på campen etter mange timer på sjøen etterfulgt av filetering av fisk ble det pizza til middag. Det tærer på med reise, fiske og filetering for de eldre. De yngre har litt mer energi og ville ut på ringbukfiske. De satte kursen mot Hasvik. Vanlig ringbuk kikkfiskes med vadere på stranden. Det virker som de foretrekker kaldt vann. På forhånd var det meldt at det var litt varmere enn da de hadde funnet mange året før. Med 3-4 grader i vannet var det mindre fristende. Det tok ikke lang tid før Henrik fant en. Den var ikke sky og tok tvert da den lille rekebiten ble servert.

Foto: Tage Aarstad

Ny klubbart på Henrik og 131 totalt! Vi gratulerer!

Espen og jeg ble da mer gira på å ta turen bortover. Med 50min en vei og tidlig planlagt avreise dagen etter tok vi til fornuft å ble hjemme. Det var nok fornuftig da viden tok seg kraftig opp kun 1 time senere. Det hadde mao. ikke blitt noe effektivt fiske på oss.

Tirsdagen var det meldt de roligste forholdene og vi bestemte oss for å sette kursen langt nord mot et korallrev som ikke blir belastet av yrkesfiskere. Henrik hadde vært her tidligere og fått monsterbrosme på over 16kg. Store langer skulle også være i området. På vei ut kikket vi etter store ansamlinger av jagende fugl i håp om å se lodde. Et lite stykke ut fant vi det og vi så noe på loddet. Det virket som om lodden ble jaget og det var derfor vanskelig å få de til å bite på heklene. Vi klarte å plassere oss i kasteavstand på små stimer som spratt i overflaten. Desverre var de ikke i spisemodus og vi hadde kun et par feilkrokinger. Etterhvert som stimene ble borte satte vi kursen nordover. Revet leverte ikke. Vi hadde noe kontakt med større fisk, men ellers ble det mye småbrosme og en liten uer. Vi droppet revet og prøvde istedet etter kveite mens vi jobbet oss hjemover mot campen. De første plassene leverte ingen ting. Det var ikke før vi dro et godt stykke nærmere campen før det smalt skikkelig. På første nedslipp setter jeg stangen i stangholderen og rekker knapt sette meg før det fosser snøre ut. Kveite meldes og det tar ikke lang tid før den er i båten. Stor er den ikke, men på haspel blir det uansett moro.

Foto: Espen Knarvik

Nytt drift over samme plassen og det hugger momentant hos meg igjen. I starten kjennes det ut som bunn, men det tar ikke lang tid før bunnen rører på seg. Det er tungt som fy og jeg har lite mulighet til å bestemme over fisken. Etterhvert som den får kjørt fra seg kommer den ganske greit til overflaten. En skikkelig bordplate kommer til syne og her snakker vi allround pers i Norge så det holder. Desverre er den rosa jiggen slukt ellers hadde den fått gå tilbake. Kveita måles til 148cm. Noe som tilsvarer 45kg ifølge kveitetabellen.

Henrik Knudsen Vågenes

Drømmefisk for min del og det å få på haspel var rett og slett rått! Det blir ikke flere kveiter å melde den dagen og det er bare å sette turen mot campen. Etter nærmere 12 timer på sjøen etterfulgt av filetering og vakuumpakking disker Espen opp nydelig størjemiddag fra høsten. En av de absolutt beste fiskene.

Onsdagen gikk turen sørvestover. Igjen var det lodde og torsk som stod i fokus. Vi fant noen mindre stimer inne, men de var umulig å få fisket på før det var vekk. Etter noen resultatløse timer tok vi turen utover mot det åpne havet. Vel ute på kanten ble vi møtt av hvaler og jagende fugl, men vi klarte aldri å komme tett nok på til å fiske på loddestimene. Vi droppet lodde og gikk over på torskefiske. Her ute stod de tett i tett. Espen var tydeligvis skreikongen i båten vår og dro den ene store etter den andre. Den største dro seg akkurat over den magiske 30kg grensen. Det var 2 gang Espen satt ny klubbpers på turen.

Foto: Albin Dal

Selv perset jeg to ganger med toppfisk rett i underkant av 24kg. Må si at skreifisket var over all forventning. Stor skrei er skoy!

Foto: Henrik Knudsen Vågenes

I den andre båten ble det også meldt torskepers på Thore. 18,6 kg og ny medaljeart på Thore.

Foto: Tage Aarstad

Skjærtorsdag var det meldt mye vind. Dagen ble benyttet til innaskjærsfiske med fokus på rødspette. Spettene stod veldig konsentrert og kun ved hjelp av god skipper (Espen) hadde vi god uttelling. Jeg husker ikke antall som kom i båten og de største hadde god lengde på seg. Desverre var det feil tid på året kondisjonsmessig. Espen dro de største over 60cm. Kondisjonsmessig burde de nærmet seg 3kgs merke, men vekta kom ikke lenger enn 2,2kg. Pers var det uansett.

Inne på grunna kom det også en del steinbitt. Arten uteble for min del. Hadde håpet på pers, men det får komme en annen dag.

Ny pers på Janette hvertfall. Steinbiten var ikke de største, men i fin størrelse for middag.

Fredagen hadde vinden tatt seg kraftig opp. I tillegg blåste det rett inn på campen. Vi prøvde oss på kveite innaskjærs. Vi hadde flere kontakter. Fikk selv en på 90cm. Thore fikk endelig krysset av vekt på sin kveite. 86cm og 6,5kg.

Tage som yngstemann trosset været og var sistemann utpå. Det var kanskje ikke så dumt. Med flere stenger uti smalt det godt på i ene stangen. Alene i båten ble det en smule kaotisk å dra kveite samtidig som å sveive inn de andre stengene og styre båten i kraftig sjø. Ny pers ble det hvertfall på 18,6kg!

Vinden skulle roe seg mot kvelden og vi hadde satt av natten til et siste forsøk på ringbuken. Vi hadde egentlig gitt opp håpet, men sørlendingene som kom et par dager etter oss hadde fått 2! Etter middag satt vi kursen ned mot Hasvik. Det var lite liv å se på grunna. Etter å ha gått noen runder stoppet jeg ved et tareblad område. Bestemte meg for å bare stå stille og la bølgende gjøre jobben i håp om at en ville vise seg. Plutselig ser jeg en mørk grå klump som ligger på et av bladene. Med litt bølger og strøm er det ikke lett å plassere agnet riktig. Har hørt at i motsetning til kystringbuk skal vanlig ringbuk være mye mindre sky. Denne var derimot det og pilte avgårde akkurat i det jeg fikk plassert agnet. Skulle det være en sånn tur? Bestemte meg for å bli værende i samme område og følge med på tarebladene i håp om at den skulle dukke opp igjen. Det tok ikke mange minutter før jeg skimtet en som lå perfekt. Om det var den samme eller ny er usikkert, men det spiller ingen rolle. Fikk plassert rekebiten for nesen på den og den tok tvert. Hardt mothugg og oppi vinduet med den. Endelig ny art og en jeg gjerne vil slippe å vade etter mer. I akvariet var det ingen tvil om ny art og #143 i min rekke.

Foto: Albin Dal

Vanlig ringbuk skilles fra kystringbuk ved at rygg og gattfinne går i ett med halefinnen samt at den har fire nesebor. Lettelse for min del. Thore og Espen hadde kastet inn håndklet og orket ikke utpå igjen. Tage holdt det gående litt til før vi satte kursen tilbake til campen.

Lørdag ble siste fiskedag for vår del. Igjen var det meldt såpass med vind at vi ikke kom oss ut etter lodde. Det ble derfor ny dag etter kveite. Kveitebonanza ble det. Tror vi hadde godt over 10stk ved båten. Mye smått, men fin matfisk størrelse. Tilbake på campen ble det servert kongekrabbe til middag. Campsjef Daniel Lindblom disket opp. Kongekrabbe gratinert i hvitløk og chili med hjemmelaget majones og ferske baguetter fra ovnen var helt fantastisk! Topp opphold og service på Sørvar gjestehus. Desverre ble det ingen lodde. Det viste seg at vi var akkurat litt for tidlig ute. Allikevel en topp tur med flere torsk over 30kg, kveiteperser med topp på 45kg og 2 vanlig ringbuk skal vi si oss fornøyd med. Takk for oss! Vi kommer definitivt tilbake!

Sørvær gjestehus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *