100 & 110 shades of grey

Foto: Thore Bergh

Foto: Thore Bergh

Helgen 27-28.februar 2016 foreviges som den grå helgen i SFK Galskaps historie. Historien skildres i 2 deler under.

Grå lørdag
av Daniel Andre Bjørndalen

Etter at Oslo HK hadde meldt om flere gråhai fangster den siste tidens så hadde vi snakket løst om satsing. Forrige helg planla vi å ta ut båten til Thore og legge oss på mølla i Drøbak. Helgen kom stormende og at båten var enda ikke klar pga tekniske problemer, så ny plan måtte legges. Ble mye snakk om å dra ned til Eidangerfjorden istedenfor etter småflekket,  kolmule og andre ting, men da lørdagen kom følte vi at det ble litt langt å reise og motivasjonen til flere var ikke på topp. Kun Tohre og jeg kom oss avgårde og vi bestemte oss raskt for å gi Sandebukta en sjanse. Stian Sørgård og Dano som vi hadde tenkt å slå følge med dro til Eidanger isteden for. Og vis Sandebukta ikke leverte så skulle vi dra ned dit vi også.

Vel fremme i Sandebukta så var det mye folk utpå. Skyfri himmel og stålis og helt nydelig temperatur. Ikke rart folk var utpå.
Vi trasket og hilste på folk utover. Etter en god gåtur og langt forbi de siste folka vi hilste på ble vi litt skeptiske.  Vi forborret  hull utover og isen så fortsatt god ut så vi kom oss ut til plassen vi hadde tenkt. Første pils ble åpnet og deretter en skål.  Stenger ble satt ut.
Ett sabiki hekle hver med små kroker i tilfelle strømsild og øyepål ++, og de andre med litt større tackle agnet med hel agnfisk i forskjellige vannlag. Var lite action i starten men etterhvert kom noen hvitting, sei og makrell opp. Herregud så deilig det var å ikke bli plaget av hvitting.  Den pleier å være ekstrem i sandebukta. På 10 timer fikk jeg bare 13 hvitting.

Hele tiden snakket vi om hva man hadde sagt eller gjort vis man plutselig fikk en gråhai.  Etter ett par timer ble det rolig igjen. Helt dødt igjen, så jeg ringte fruen og skravlet litt. Da runnet det plutselig på den ene stanga mi. Mobilen i ene hånda og stanga i den andre men dragene var seie og spreke så tenkte det bare var en sei. Plutselig kom en liten hai opp. Kjente jeg ble kvalm med en gang, sa rolig i telefon til Kristine at jeg må legge på. “Du jeg må legge på nå, jeg fikk faen meg hai jævelen. ..klikk” Knærne svikta og jeg ble bare sittende litt med haien i hendene og titte. Så ropte jeg på Thore. Eller skreik. Det ble bare helt svart.  Faen meg gråhai. ..! Sykt.  Art 110. Ikke store tassen 500g blank.

Foto: Thore Bergh

Foto: Thore Bergh

Foto: Thore Bergh

Foto: Thore Bergh

Etter å ha veid den og sluppet den ut ble jeg bare sittende i stolen og ta en pils.
#Denfølelsen 🙂
Det ble ingen flere denne dagen, men bettet var bra og mye fisk kom opp. Bare noen minutter etter at jeg hadde drukket pilsen nappet det på sabiki heklet. Tenkte makrell med en gang så kjørte den forsiktig opp men jaggu var det en småflekket rødhai på 6 hekto.

Foto: Thore Bergh

Foto: Thore Bergh

Min første småflekka på isen. Tøft.

Utover dagen perset Thore på øyepål på 110g noe som er bra size der. De fleste vi fikk lå på 40-50g.

Foto: Daniel Andre Bjørndalen

Foto: Daniel Andre Bjørndalen

Mye fin makrell kom opp også. Største på 720g.

Foto: Daniel Andre Bjørndalen

Foto: Daniel Andre Bjørndalen

Thore perset på sypike, 178g som er bra size der og gode poeng til nm i sportsfiske.

Foto: Daniel Andre Bjørndalen

Foto: Daniel Andre Bjørndalen

Etter noen øl og kopper kaffe så ble det slått lens noen ganger. Så vi klarte å pisse høl i isen. Ha ha. Tjukk is ja 🙂 Jeg var strålende fornøyd med dagen men Thore satte kursen tilbake allerede neste dag.

Grå søndag
av Albin Dal

Våknet opp lørdag morgen til snap og facebook bilder av Daniels gråhai. Øynene poppet nesten ut av hodet. 3t tidligere bestemte jeg for å droppe å bli med. orket ikke 4 dager på rad med opp grytidlig og være sosial på kvelden. Passe bitter på meg selv, men ingen vits å være captain hindsight. Skulle ut søndag uansett med bror. Planen var å ha sø som fokus, men etter gråhai fangsten så ble vi enige om sø fram til 11 og gråhai resten. Høyvann kl 9 så etter 11 regnet vi med laber sø aktivitet.

Rundt 9 var vi på sjøen. Møtte Thore på veien. Han dro selvfølgelig rett til gråhaiplassen. Mens vi setter ut sø stengene tikker det inn bilder fra Thore. Gråhai!!! Første nedslipp, første fisk og gråhai. Sykt.

Foto: Thore Bergh

Foto: Thore Bergh

Art #100 for Thore. For en art å runde 3 sifret med! 620g og ny klubbpers. Ny klubbpers på gråhai? Hakke hørt makan.

Foto: Thore Bergh

Foto: Thore Bergh

Ikke letteste krabataen å ta selfie med.

1,5t senere. Uten tegn til liv på plassen vår så tusler vi bort til Thore. Her var det texas til tider. Mye aktivitet, mye fisk. Mens vi setter ut våre stenger kommer Stian Søgård tuslende bortover. Han vil også være med på moroa. Stian er med i Fishy SFK. Anbefaler at dere tar en tur innom bloggen dems. Med 4 mann på isen ble det mange forskjellige tackler ute. Brodern kjørte litt mer pelagisk under isen etter sø og makrell på bunn etter småflekka. Vi andre kjørte pelagisk etter gråhai og sabiki etter ymse på bunn. Til tider mye makrell. 3 største veide 900g blank. Pers for Thore, Stian og meg.

Foto: Albin Dal

Foto: Albin Dal

Foto: Mathias Aldorf

Foto: Mathias Aldorf

I løpet av en intens 5min periode krydde det av taggmakrell under isen. Fra bunn og 20m opp sto de overalt. Ikke de største desverre, men ny art på brodern. Faktisk hans art nr 50. Ikke verst for en som ikke er artsfisker.

Foto: Albin Dal

Foto: Albin Dal

Det ble ingen rødhai på bunn, men han fikk notert vekt og bilde på hyse. 1200g.

Foto: Albin Dal

Foto: Albin Dal

Under isen dukket omsider søen opp. 920g.

Foto: Albin Dal

Foto: Albin Dal

Dagens største fisk ble Thores torsk på 3,8kg. Tatt midt i vannlaget på ansjos. Øynet lite håp om større hai der.

Foto: Albin Dal

Foto: Albin Dal

Dagens bonusfisk nr 2 sto Stian for. Midt under dødperioden nappet det på sabikien hans. Etter et par bomtilslag satt det en mindre fisk på. Vel oppe viste det seg å være en bra Strømsild. 93g. Morsomt med bonusfisk!

Foto: Albin Dal

Foto: Albin Dal

Totalt kom det 13 arter opp på isen. Må si oss meget fornøyd med det. Torsk, makrell, hvitting, taggmakrell, sypike, øyepål, strømsild, gråhai, hyse, sandflyndre, sjøørret, sei og knurr. 14 arter totalt med lørdagens småflekka. Gråhaiene tok forøvring i nøyaktig samme hull. Tilfeldig?

Det ble ingen flere gråhaier denne helgen. På vei hjemover kom Thore og Stian over denne.

Foto: Thore Bergh

UFoto: Thore Bergh

Utrolig trist at folk dreper fisk de ikke skal spise. Viktig at vi artsfiskere kan være med å spre budskapet at c&r hører hjemme i dagens verden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *