Ekspedisjon Finnmark del I
Sommerferie betyr ekspedisjonstid. Første ekspedisjon ut skulle vært tur til Titran og morafiske på suladypet. Den turen blåste bokstavelig vekk. Hadde planlagt 2 dagers opphold før ekspedisjon 2, Finnmark. Siden Titran blåste vekk dro vi 2 dager tidligere til Finnmark. Avreise fredag 5.juli og hjemreise søndag 14.juli ga oss potensielt 8 dager med målrettet fiske etter nye arter i det nordligste fylket. Gjett om vi var gira! Turfølge besto av Thore og undertegnede. En fullstappet bil med båt på henger. Fredagen ble lite innholdsrik. Kjøreturen tok ikke mindre enn 24t i strekk kun med små do og spisestopp samt handle mat og drikke i Sverige. Viktig med nye øl arter og arts champagner.
Vel framme lørdag morgen ved hoved destinasjon var planen å utsette søvn så lenge som mulig for å komme inn i normal døgnrytme igjen. Vi kjørte derfor rett til båtslippet, men fant raskt ut tidevann er noe man må ta litt mer hensyn til enn hjemme på østlandet. Her er forskjellen på flo/fjære 3 meter! Vi nærmet oss fjære og slippet var rett og slett ikke brukbar på lav vannstand. I tillegg var lørdagen den dagen med mest guffent vær meldt. Vi prøvde derfor litt bryggemeite bare for å roe abstinensen. Torsk og micro ulker dominerte. Hver torsk og ulke ble studert nøye mtp polartorsk og arktiske ulker. Dessverre kun de kjedelige vanlige vi har hjemme. Et par kongekrabber skapte kortvarig spenning ved brygga. Været var guffent og mangelen på søvn gjorde seg bemerket. Vi sjekket derfor inn på vertshuset vi skulle tilbringe første natt. Fikk i oss en god lunsj og noen timer på øyet. Ved middagstider sto vi opp og fikk satt ut båten. Været var fortsatt kjipt og jeg angret fort på at jeg lot dressen ligge igjen hjemme i Oslo. Vi tøffet ut til dypeste partiet i fjorden i håp om noen små rare nye arter. Med nyinnkjøpt motorguide for året har ankring til tider blitt en fryd. Fisket var trått og bølgende høye. Til tider vanskelig å ligge i ro, men motorguiden gjorde jobben helt til den sluttet å lyse. Ingen strøm på batteriet og vi hadde heller ikke tatt med anker ut i båten. Da var det bare å kapitulere og si nok var nok for første dag. Lithium batteriet viste seg å være helt tomt. Laderen jeg hadde med klarte heller ikke å lade batteriet. Skulle det bli en sånn tur? Hvor alt bare gikk til helvete. Heldigvis hadde vi med anker til dypet, men det føltes ut som en gedigen nedtur når man først har anskaffet seg visp til båten.
Søndagsmorgen lette vi etter lader som kunne lade batteriet, men det viste seg å være utfordrende i små tettsteder. Været var noe bedre, men det blåste fortsatt en del. Vi kom oss utpå og fikk lagt oss rett på dypet med anker. Vi kjørte med 3 kroks slep med 14-24# kroker. Av agn hadde vi med reke, snegle, blåskjell, råreke, blekksprut, makrell. Omtrent det meste man kan oppdrive. Fisket var trått. Mulig bølgende og pendling gjorde det vanskelig. Vi hadde agnsjekk en gang i halvtimen. De første sjekkene var tomme for fisk, men etter 1 time eller 2 hang det plutselig på et lite kryp i enden.
#126 for min del. Lite eksemplar, men første skulder kunne senkes. Vi gnudde på og forsøkte litt forskjellige slep og agn. Kom et par krokulker til før en annen liten tass dukket opp.
#127 tverrhalet langebarn, check! Da kunne begge skuldrene senkes. 2 target arter vi så på som ganske bankers, men allikevel greit å bare få dem krysset av. Thore hadde artene fra før og kunne nå fiske slik han ville uten frykt for å plukke arter jeg manglet. Vi ga det litt tid til, men været spilte ikke helt på lag. Vi bestemte oss for å legge oss grunnere i le. Vi kjørte inn mellom noen øyer og fant et fint dyphøl på 40 meter. 3 min etter at slepet traff bunn strammer jeg opp for å sjekke. Kjentes tyngre ut enn det skulle så jeg sveivet inn. På hang det en litt annerledes ulke enn de jeg er vant med hjemme. Enda en ny art?
Etter litt studering konkluderte vi fort med glattulke. Jadda! Art #128 for min del. Thore hadde arten fra før på Svalbard. Ulken hadde tatt alle 3 krokene med forskjellig agn på slepet. Plassen viste seg å levere mye glatt. Hvert kast hang det en på. Vi fikk sikkert 20 stk før vi bestemte oss for å prøve nytt sted. Prøvde litt dypere. Rundt 50 meter. Tok ikke lang tid før vi fikk fisk og et øyeblikk ble det hjertestopp. En knurrulke! Kunne det være arktisk? eller tornulke? Dessverre viste det seg å bare være nordlig knurrulke. En art vi har fått på vestlandet før, men som er tatt veldig få steder i Norge. Sånn sett kult at de er i fjorden her og. Vi fikk 2 på plassen og et drøss med glattulker. Mer spennende fikk vi ikke og satt kursen hjemover.
Mandagsmorgen gikk til å finne lader til lithium batteriet. Lader var ikke å oppdrive der vi var stasjonert så endte opp med å kjøpe nytt marinebatteri til motorguiden i håp om få ta den i bruk. Da vi endelig kom oss utpå blåste det opp som vanlig. Blåser tydeligvis alltid midt på dagen i Finnmark. Vi la oss derfor i en renne på 65 meter for å utforske. Første nedslipp ga trippel krokulke! Tydelig at de er lett å hente så grunt også. Plassen ga tydelig mest krokulker, men også noen glattulker. Det var ikke før det hang et stort langebarn på slepet til Thore at pulsen steg skikkelig. Vi tenkte umiddelbart ny norgesrekord! High five og alt, men etter litt studering var det ikke mer spennende enn vanlig langhalet langebarn. Forsåvidt den første registrert på stang i Finnmark såvidt vi vet.
Vinden skulle løye utover natten så vi bestemte oss for å ta en tidlig kveld og heller ligge ute over natten. Det viste seg å være et sjakktrekk. Vinden var så stille at vi ikke trengte ligge på motorguiden. Kun 0,1 i drift og paddeflatt.
Fisket var også det beste vi opplevde på dypet gjennom turen. Mye fisk kom opp og størrelsen var bra. Ny pers på glattulke og tverrhalet samt to store krokulker.
Tverrhalet langebarn over gullkravet til artsfiske.com.
Krokulke han på 25 gram. Over gullkravet til artsfiske.com.
Fikk også denne grisefeite krokulke hunnen. Veide inn på hele 31,51 gram noe som gjør den til potensiell ny norgesrekord!
Ble et par ishavsreker også.
Og kongekrabber som ble med hjem til mat.
Etter å ha ligget ute hele natten bar det hjem for å sove ut på dagtid. Onsdagen var det meldt ganske mye vind så vi måtte endre litt på planene.