Ekspedisjon Finnmark del II

Foto: Thore Bergh

Foto: Thore Bergh

Som avsluttet med i del 1 var det meldt mye vind onsdagen. Kontinuerlig før og under oppholdet hadde jeg sjekket status på scanantura og laksebørsen. I 2017 kom det tidenes mengde med pukkellaks opp elvene i hele Norge. Finnmark er stedet hvor man har størst sjanse på å treffe arten i stillehavslaksefamilien som egentlig ikke skal være her, men blitt en uønsket gjest i våre lakseelver etter russiske utsetninger. Pukkellaksen gyter annenhvert år og siden det kom store mengder i 2017 er det knyttet stor spenning til om det kommer tilsvarende mengder i 2019. Lakserapportene ble derfor sjekket nøye for å se hvor mye pukkellaks som hadde blitt registrert.  Ved en tilfeldighet kom jeg over en elv ikke langt unna base camp hvor det hadde gått opp mye pukkellaks sammenlignet med elver i nærheten. Vi bestemte oss derfor til å tilbringe onsdagen her i håp om å bli de første i klubben til å krysse av arten.

Par timer før midnatt tok vi med oss båten og freste bortover. En kort kjøretur unna. I Finnmark er alt kort unna. Bare et par timers kjøretur. Fant et bra slipp og satte kursen ut i bassenget utenfor elven. Vinden fra nord var ikke veldig sterk, men til gjengjeld var den iskald. Kjeledressen som jeg lot ligge igjen hjemme var ikke blitt noe mindre savnet. Etter et par runder uten hogg runnet det plutselig på ene stangen. Håpet var høyt, det kunne jo ikke være annet enn sjøørret, sjørøye, laks eller pukkellaks. Håpet ble knust. Det var jo selvfølgelig en torsk! Det hadde ikke streifet tankene våre en gang. Sukk, men på an igjen. Noen runder til så runnet det igjen. Igjen på en litt dyptgående wobbler. Fisken kjentes blytung ut! Pukkellaks ble straks avfeid, men kunne det være større laks eller kveite? Større laks har jeg opplevd før. Igjen blir vi lurt og det er bare en koketorsk. Tidevannsstrømmene gjorde at fiske området blir relativt avgrenset. Iskalde bestemmer vi oss for å ta en pause og høre om de lokale i elven har fått noe pukkel. Møter på et hyggelig par som står nederst i utløpet. De forteller at de ikke har fått noe, men observert masse pukkellaks som har gått opp. Thore spør hvor vi kan fikse laksekort og damen sier at vi kun må spørre grunneier veldig pent. Dama viser seg å være grunneier og Thore ber på sine knær om vi kan få fiske en pukkellaks hver. Det skulle ikke være noe problem. Vi står og småprater litt før det plutselig begynner å hoppe litt fisk ved utløpet. Vi løper og henter stengene som står i båten. Jeg setter på en rosa spinner jeg kjøpte i Danmark tidligere i år kun med tanke på pukkel. Etter 3 kast ser jeg en liten stim vise interesse. 2 kast til så sier det pang i stanga og fisk på! Galen fight hvor fisken hopper og fosser nedover elva. Utrolig morsomt. Fighten blir ikke lang og jeg får snart kontroll på fisken og dratt den opp på stranda. Jubelbrøl utløses! Pukkellaks i boks og det bare etter 5 kast! Grunneieren momlet noe humoristisk om å kaste meg i elva. De hadde tross alt stått der i 24 t uten å få fisk.

Foto: Thore Bergh

Foto: Thore Bergh

Med ny art i boks var det bare å gi stang og spinner videre til Thore. Thore dengte på til den store gullmedaljen, men pukkelen viste lite interesse.

Foto: Albin Dal

Foto: Albin Dal

Thore mistet etterhvert god spinneren og den andre hadde jeg gitt bort som gave til grunneieren. Da var det bare å grave i slukboksen etter hva som var brukanes. Foreslo en gulgrønn viking herring 10 g. Vet at rosa og chartrouse er 2 farger som pukkel liker godt. Thore gikk for den og ikke mange kast senere sto han plutselig og kjørte fisk han og. Fighten gikk udramatisk og vi fikk dratt den opp på stranda også. Nok en pukkel og Thores første nye art på turen!

Foto: Albin Dal

Foto: Albin Dal

Foto: Albin Dal

Foto: Albin Dal

Ny art feires i stil med arts champagne! #129 og #134 for min og Thores del.

Lufta gikk sånn passe ut av oss. Pukkellaks hadde vi kun sett på som bonus for turen. Med arten i boks for begge så var vi egentlig ganske fornøyde. Prøvde noen kast til og hadde kontakt, men motivasjonen var liksom ikke helt til stedet. Godt fornøyd tok vi turen hjemover. Noe mer nevneverdig skjedde ikke onsdagen. Vi hadde en kortere sesjon på dypet uten å få noe som helst. Torsdag hadde vi nye skumle planer og måtte derfor komme oss tidlig i seng. Ikke at det var noe problem den dagen. Middag onsdagen ble forøvrig kongekrabbe til forrett og pukkellaks til middag. Smakte aldeles nydelig!

Foto: Albin Dal

Foto: Albin Dal

Torsdag hadde vi spurt Brian Ahlers pent om vi kunne få bli med ut på hvitskatefiske. Han var ikke vond å be og vi fant ut at torsdagen skulle være en gunstig dag mtp vær. Båten vår var ikke helt skapt for de forholdene, ei heller hadde vi nok tau til dypet. Klokken 0700 møtte vi opp i Havøysund havn og møtte Brian. Etter litt småprat tøffet vi til der vi skulle fiske. Brian så og si garanterte hvitskate, men som alle fiskere vet. Ingen ting er sikkert med fiske. Vi kjørte 3 meter lange slep med 2 kroker agnet med halv sei. Etter at vi hadde fått dreggfeste og båten lagt seg i posisjon gjorde vi oss klare for første nedslipp. Litt vel ivrige ble takkelet sendt ned litt vel fort. Ved agnsjekk 1 time senere viste deg seg at begge taklene hadde surret seg langs stammen og første timen hadde sånn sett vært bortkastet. Ved nedslipp nr 2 snudde strømmen og vi pendlet ganske langt. Noe som gjorde time nr 2 også ganske bortkastet. 3 nedslipp skulle vi endelig få fiske effektivt. Nytt agn og mot senkes til bunn og ganske nøyaktig innen en time var det fisk bortpå hos meg. Ga den god tid, strammet opp og klinket til. Her var det god bøy!

Foto: Thore Bergh

Foto: Thore Bergh

Akkurat sånn det skal være på skatefiske. 300 meters sveiving senere skimter vi noe hvitt og flatt. Rett art og den ser rett kroket ut! Brian får tak i vingen, men glipper taket og da skjer det som ikke skal skje. Krokfestet glipper og fisken seiler ned igjen. Utrolig bittert at krokfestet holdt helt opp til overflaten for så å løsne. Skulle det bli en sånn dag hvor alt gikk stang ut? Måtte ta meg en kort time out. Det er sånt som skjer. Ingens feil. Plassen har levert bra i det siste så det var bare å sende nye agn ned. Ikke lenge etter melder Thore om fast fisk. Denne blir med hele veien opp og Thore kan inkassere enda ny art og hans #135 i rekken. En søt liten en på rundt 4kg.

Foto: Brian Ahlers

Foto: Brian Ahlers

Med art i boks for Thore tok jeg over begge stengene. I neste runde var det fisk på igjen. Denne ble med hele veien opp og art #130 var et faktum for min del. Turens 5 nye! Et bra eksemplar på litt over 8kg.

Foto: Thore Bergh

Foto: Thore Bergh

Foto: Brian Ahlers

Foto: Brian Ahlers

Jubileumsart feires med rosa arts champagne.

Nå som vi endelig lå i ro ble det action og det kom hvitskater på løpende bånn. Kun en 4 kgs brosme som bifangst. Neste skate var stor, men desverre feilkroket for min del. Så fikk Thore på en skikkelig som klokket inn til 10,2kg. Helt vanvittig! Ny klubbpers.

Foto: Brian Ahlers

Foto: Brian Ahlers

Da var Thore fornøyd med turen. 2 hvitskater med 10+ som toppfisk er ikke hverdagslig. Vi rakk en skate til for min del. Eller etter det sa vi oss strålende fornøyd. Nok en tung fisk opp fra dypet. Også denne klokket inn på nøyaktig samme vekt. 10,2kg, men var noe kortere. Ikke samme fisken da Thore sin hadde en svart flekk på nesen. Tydelig at snittet er høyt her, men at det også finnes små som tyder på gyting.

Foto: Thore Bergh

Foto: Thore Bergh

2 skater hver, begge med 10+, 6 stk totalt hvorav 1 mistet i overflaten og en feilkroket er rimelig sinnsykt! Strålende fornøyde fiskere og strålende fornøyd skipper!

Foto: Albin Dal

Foto: Albin Dal

Med nok en strålende dag i boks satte vi kursen inn mot havn. Vi avsluttet med en middag i Havøysund før vi dro tilbake til airbnb hytta vår. Stor takk til Brian for supert opplegg!

Fredag bestemte vi oss for å prøve lenger ut i fjorden enn vi hadde vært tidligere. La oss i en renne på rundt 70m. Vesentlig mindre fisk og mer kongekrabbe. Faktisk var det kun tverrhalet langebarn som kom opp. Den ene viste seg å være diger! 9,01 og nok en potensiell norgesrekord for min del.

Foto: Albin Dal

Foto: Albin Dal

Foto: Albin Dal

Foto: Albin Dal

Utover dagen blåste det adskillig opp. Kalde, tomme for mat og drikke bestemte vi oss for å ta turen tilbake. Det ble en minneverdig tur tilbake over sjøen. Såpass høye bølger at vi måtte kjøre i 5-6 knop. Trygge kom vi hvertfall over. Lørdagen skulle det bare blåse enda mer. Vi bestemte oss derfor for å pakke sakene og sette kursen til Møre og Rømsdal. Kun en 7-8 timers omvei på vei hjem. Turen dit gikk forholdsvis smertefritt. 24 t senere parkerte vi i båthavna der vi skulle sette ut båten i Tomrefjorden. Vi måtte rett og slett rekke havsilkjøret før det tok slutt. Virket som om mengdene hadde minsket siden de kom samtidig mens vi dro oppover. Vi knøyt micro sabikier mens vi ventet på fergene. Tok en runde i båthavna for å se om havsila var inne. Det var den i store mengder. Thore var raskest ut og før jeg senket sabikien hadde han 2-3 stk i boksen. Selv mistet jeg den første gjennom sprekkene på brygga, men det viste seg å være ganske plankekjøring. Vi fisket vel opp en 8-10stk hver før vi sa oss fornøyd.

Foto: Albin Dal

Foto: Albin Dal

Foto: Albin Dal

Foto: Albin Dal

#131 og #136 i boks. For en tur! Vi avsluttet mens vi hilste på Daniel Andersen som hadde hjulpet oss mye med plass og tips. Vi var rett og slett mette og satte kursen hjemover. Kun 8 timer til i bil. Men absolutt verd det om man er gal i hodet.

Turen oppsummert

Nye arter: Tverrhalet langebarn, krokulke, glattulke, pukkellaks, hvitskate, havsil
Nye ølarter: 50+
Arter som ungikk å bli roadkill: rev, rådyr, reinsdyr, tiur, katt, orrfugl,
Ting som gikk i stykker: En fiskestang, kamera objektiv, lithium batteri, undervannskamera, en bensinpumpe, etc
Antall km kjørt: 5000km +

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *