Førjulsfiske

Foto: Albin Dal

Foto: Albin Dal

I tradisjons tro har det blitt fiske 23.desember med brodern på isen hvert år siden 2012. I år har det vært ekstremt labert med is på østlandet. I tillegg måtte brodern bryte tradisjonen med å reise vekk for å feire jul med sin nyfødte. Da var det bare å se etter alternative løsninger. Tidligere i vår hadde Jørgen Ødman Andersen rapportert om piggskate og pigghå fra Oslofjorden (eurasianperch). Vetle har også tidligere fått piggskate fra Oslofjorden så det kan tyde på at bestanden er på vei oppover.

Det har ikke vært dagligdags i fjorden på lang tid. Har lenge hatt ønske om å få skate på hjemmebane. Thore som har båten liggende ute i samme område var ikke vond å be. Selv med litt startvansker tøffet vi utover til plassen vi hadde sett for oss. Det nappet så og si direkte på Thore sin stang før jeg hadde sendt ned makrellfileten uten at det ville sitte. Tok knapt 5min etter at agnet lå på bunn at det nappet bra i stangen min og dagens første fisk satt på. Fighten var tung og lett om hverandre og ikke lenge etter så vi en liten piggskate stige i vannlagene.

Foto: Thore Bergh

Foto: Thore Bergh

Skaten var ikke stor, men gleden av å få den målrettet på hjemmebane derimot var høydare. Etterhvert som mange i klubben har kommet opp respektabelt høyt antall arter og hver nye krever målrettet lange eller ekstremt sære satsinger har vi prøvd å legge et lite ekstra fokus på å se hvor mange arter vi kan finne på hjemmebane. Vår hjemmebane definerer vi som Oslofjorden fra Færder til svenskegrensen og innover samt ferskvann i fylker liggende rundt. Før turen har vi som klubb kommet opp i 98 arter på hjemmebane. Da er det naturlig å prøve å bikke 100.

Oslofjordrekordene

Piggskaten ble ikke ny Oslofjord pers, men min første fra fjorden. Resten av dagen ble det ikke mye tid til å slappe av. Innen 5 min etter nedslipp var det fisk bortpå. Pigghåen hadde ankommet. Det ble sikkert 30stk i løpet av dagen og alle av ganske respektable størrelser. Pigghå ble forøvrig art nr 99 i klubben. For min forbedret jeg pers til rett over 5kg, mens Thore dro den største og får beholde Oslofjordrekorden.

Foto: Thore Bergh

Foto: Thore Bergh

Foto: Albin Dal

Foto: Albin Dal

All pigghåen slippes naturligvis ut igjen. Pigghå er fredet og skal slippes tilbake. Mellom pigghåslagene kom det i tillegg 2 piggskater til. 3 piggskater på samme dag i Oslofjorden er det lenge siden jeg har hørt om.

Foto: Thore Bergh

Foto: Thore Bergh

Foto: Albin Dal

Foto: Albin Dal

Thore fikk æren av å dra den største på rundt 2,5kg og tar med seg Oslofjordrekorden. Faktisk var det kun pigghå og piggskate vi fikk hele dagen. Alt i alt en meget bra tur hvor målet ble mer enn innfridd. Det virker som bestandene er på vei opp igjen og det ser vi på som positivt. Til slutt vil vi oppfordre alle artsfiskere til å ikke glemme å utforske sitt eget nærmiljø istedenfor å utelukkende reise land og strand og bli guidet til nye arter. I tillegg rette en takk til Jørgen som ga oss inspirasjon til å utforske området selv.

God jul og godt nyttår!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *