På jakt etter gull, rødt og sølv

Foto: Albin Dal

Foto: Albin Dal

Sommer er til for å fiske. Jeg er så heldig som har lang ferie. Det har derfor blitt litt ymse satsinger i det siste.

Gull

Forrige helg var jeg i Kristiansad for å besøke svigers.  Hadde dealet meg til 2 kvelder til rådighet.  Første kveld ble satt til smygfiske i ferskvann.

Passe gjengrodd

Passe gjengrodd

Med lett oppakning gikk jeg langs kanten og speidet etter gull. Ser raskt en med bra størrelse, men den forsvinner så fort jeg kommer på kaste avstand. Fortsetter videre langs bredden til jeg ser en større. Vipper ut duppen med mais. Fisken virker totalt uinteressert, men holder seg surrende rundt i området. Bytter til mark og bolle. Eneste den viser interesse for er bollebiten, men ta vil den ikke. Frustrerende å se fiske surre rundt agnet uten å ta. Gir opp fisken og jobber meg nedover mot der jeg så fisk først. Rett ved ser jeg en glippe i liljene. Her surrer det en stim på 4-5 inklusivt noen dråg! Hiver ut en del mais og bollebiter for å se hva de vil ha. Fiskene virker sky og lettskremte. Vipper ut duppen. Jobber meg gjennom alle agnene jeg har. Eneste de viser interesse for er sjokobolle. Noen tar til og med, menn spytter like fort som de smaker. Ikke før utpå morgenkvisten at duppen endelig går under. En har latt seg lure av bollebiten.

 

 

IMG_7666

Ikke den største i gjengen, men fisk i det minste. Etter så mye bitring må jeg si motivasjonen får seg en knekk. Gir det litt tid til uten at det skjer så mye mer.

Lørdagskveld hadde jeg avtalt tur etter smørflyndre med noen up and coming artsjegere fra Kristiansand. En av gutta, Alexander Nome, har tydeligvis funnet ut hvor det er mye smørflyndre. Så gjaldt det bare å lure en til å bite på krok. Spenningen var derfor høy da vi tøffet utover. I tillegg hadde vi med oss Kim Domingos. Begge er med i klubben artsfiske i Kristiansand. Anbefaler alle å ta en titt på facebook og webside som kommer snart. Stemningen var god, men fisket tok ikke helt av. Noe forventet på særsatsning. Ble noe hvitting og tullenapp. Fikk hvertfall logget nye timer etter smør. Hvem vet, kanskje man bare må logge nok timer før en sitter.

Rød

Tilbake igjen fra sørlandet. I sommer har det tikket inn mange havabborfangster. En av mine drømmearter jeg mangler. Største utfordringen lå i mangel av båt. På havabbor er man ofte avhengig av å fiske plasser som ikke er like tilgjengelig fra land, samt flytte seg ofte. Hadde derfor gått til innkjøp av en elmotor til gummibåten i håp om at det skulle gi noe fortrinn i jakten. Tirsdag var første dag vi kom oss ut. Brodern var med. Ingen ihuga artsfisker, men for en fettfinne entusiast så henger havabbor faktisk hakke høyere som havets sølvtøy nr 1. Kl 0330 sjøsatte vi jolla. Spenningen var høy. Vi visste at det hadde vært observert og fanget havabbor i området nylig. Dorgingen gikk så som så. Følte ikke vi fikk helt uttelling på dorgingen så bestemte oss for å gå i land å kaste istedenfor. Eneste vi hadde fått var en makrell. Prøvde det meste av wobbler til sluk til soft baits. Nesten helt inne ved land begynte det å nappe i jiggen. Tilslag satt og fisk på! Kjentes ikke ut som havabbor og trodde først det var en torsk. Da den kom litt nærmere viste det seg å være en ok rødknurr!

Foto: Mathias Aldorf

Foto: Mathias Aldorf

Min 3 rødknurr fra området. Ikke pers, men en av de absolutt vakreste fiskene vi har. Noe særlig mer skjedde ikke denne dagen. Motivasjonen hadde fått seg en liten knekk, men steg himmelhøyt senere på dagen. Gutta i Fishy SFK hadde nemlig dratt ikke mindre enn 4 havabbor i samme området!!

Fredag var vi ute igjen. Annet enn et brutalt plask som høyst sansynligvis var havabbor skjedde det fint lite. Fikk vel en makrell på dorg.

Etter 2 dager og rimelig lei den veike elmotoren kontakten jeg klubbkompis Frode og spurte pent om å få låne påhengsmotoren hans. Frode var ikke vanskelig å be og lørdag morgen var vi på an igjen. Endelig fikk vi dorget ordtlig og dekket et litt større område. Været var litt gråere så vi valgte svart/sølv wobblere. Tydelig at det hjalp. Hvertfall på makrellen. I det vi passerte en spiss odde smalt det skikkelig til på wobblern min. Fish on! Tydelige hoderistinger, ingen makrellvibrering. Kunne det være?? Fisken var ikke stor, men kjempet godt. En sølvside viste seg nærme båten. Sjøørret ble ymtet først, før  HAVABBOR ble ropt med jentestemme! Er det mulig?? Brodern håvet klokkerent og et euforisk jaaaaa runget i morgendisen. Art nr 110 var et faktum. En av mine virkelig drømmearter på hjemmebane etter satsing. Stort bedre får man det ikke.

Foto: Mathias Aldorf

Foto: Mathias Aldorf

370g og liten mini havabbor. Det betyr ingen ting. Art er art! Mentalt utladet ga jeg solidarisk stangen videre til bror. Vi passerte samme odde igjen og da smalt det fader meg på igjen. Denne gangen på stangen til bror. Fisken oppførte seg ikke som makrell og spenningen var høy. Yes havabbor på! Men nei! helt inne ved båten, under kløning av styring av båt og innsveiving av stang nr 2 glapp den av! Så nært, men så fjernt! Bah! Vi passerte samme området flere ganger uten tegn til liv. Skulle han være så uheldig? Det var tydelig at stimen hadde flyttet seg. Vi fortsatte jakten videre jobbet oss videre mot neste plass. Vi passerte en spennende kant og nok en gang smalt det til på stangen til bror. Denne gangen ble den med helt inn. HAVABBOR!!!! Så utrolig deilig. Forøvrig broderns art nr 52. Det tallet er uvesentlig, men det at havets gjeveste sølvtøy ligger i båten henger høyt!

Foto: Albin Dal

Foto: Albin Dal

380g. Støpt i samme form. Bror for være kongen av havabbor inntil videre. Selv om begge er superfornøyde så dorger vi over samme område tilbake. Nå fisker vi med hver vår stang igjen, men allikel er det stangen til bror det napper på. Nok en havabbor kommer opp i båten. Denne er desverre feilkroket. Surt, men det hadde neppe vært noe særlig forbedring av pers. Vi holder på en liten stund til og etterhvert som vinden tar seg opp bestemmer vi oss for at nok er nok. Vi er superfornøyde. Alltid gøy og lykkes med egen satsning. Spesielt med de ekstra kule artene.

PS: Alle havabborene ble sluppet tilbake. Vi oppfordrer alle til kjøre 100% catch and release på havabbor. Det er 6 år siden sist det var bra å fiske havabbor. Stammen er såpass sårbar at den ikke tåler harde uttak. Tenk langsiktig. Havabbor er en fantastisk sportsfisk. Får vi tilbake en mer stabil stamme så tåler den også at noen tas til middag.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *