Påsketur til Stavanger – Bitring er undervudert

Foto: Albin Dal

Foto: Albin Dal

Påsken kom tidlig i år. Med 10 dager fri og ingen intensjon om å reise på fjellet som de fleste andre nordmenn så passet det bra med årets første rene artstur. Thore og jeg hadde diskutert i lang tid om hvor turen skulle gå. Både Bergen, Karmøy, Stavanger og kombinasjoner av alle 3 var mulige. Etter hvert som avreise nærmet seg og mulighetene for båtfiske i Bergen utgikk, samt at tangbrosmefisket hadde vært tregt ble Bergen fort strøket fra listene. John-Olav Florø-Larsen (Jofl) hadde tilbudt både losji og guiding. Et tibud det var vanskelig å si nei til. For de som ikke kjenner han så er han den med flest dokumenterte arter i Norge. 123 i skrivende stund. Forholdene lå med andre ord godt til rette.

Mandag morgen var det klart for avreise. Thore som kjørte kona på jobb i oslo hentet meg 0630. Deilig med tidlig avreise for en gangs skyld. Hovedmålsetting for turen var blålange og kystringbuk for meg. Rognkjeks, hornkvabbe og kystringbuk for Thore, samt nm poengfisk til begge. Turen gikk radig og rundt 1400 var vi hos Jofl. Etter litt skitprat og taktikk snakk bar det ned til en av de lokale bryggene for litt lomre og fløyfiske. Her skulle det være gode sjanser for pers til begge. Været var i god vestlandsk stil (surt for oss østlendinger mao.). Fisket var litt overraskende tregt. Mulig Jofl hadde skrudd forventningene litt høyt. Tommy kom innom for å si hei og flekke opp en lomre på 900g. Bare for å vise hvordan det gjøres. Vi gnur på. Opp kommer et par mindre sandflyndrer og lomrer som forblir uveid. Nytt napp, tilslag og endelig litt bedre tyngde. Seilende oppover kommer ny pers lomre. 750g. Ikke helt de str jeg håpet på, men grusing av pers uansett.

Foto: Thore Bergh

Foto: Thore Bergh

Thore får etterhvert også på bedre fisk. Denne fighter litt bedre enn de flate og fin tyngde på den lette bryggestangen. Opp kommer litt overraskende ny gråsteinbittpers for Thore, 1180g.

Foto: Albin Dal

Foto: Albin Dal

Skjedde ikke så mye mer. Vi trua på mot kvelden, men jo mørkere det ble, desto mer avtok aktiviteten. Etterhvert som det gikk mot natt rettet vi fokus mot microfiske. Fram med hodelykt og microtackler. Thore la fokus på hornkvabbe og rognkjeks. Jeg gikk all inn på kystringbuk. Vinden var passe kjip og gjorde det vanskelig å fiske på de beste plassene. Jofl som er helt rå til å spotte fant allikevel et par stykker jeg fikk fisket på. Rekebiten var de derimot lite begeistret for og forsvant etterhvert under brygga når de hadde blitt irritert lenge nok. Kystringbuk er på ingen måter en henteart. Dette var vel 4 kvelden med målrettet fiske. 3de kveld hvor jeg har fått fisket på dem. Mellom kystringbukene (busene) dukket det opp noen små rognkjeks. Thore fikk fisket på den første. Den var ikke vanskelig å be. Opp kom art #101. Turens første nye!

Foto: Albin Dal

Foto: Albin Dal

Jon-Erik kom også innom for å si hei. Noe særlig mer skjedde ikke. Jofl var ikke helt i topp slaget. Feberen kom smygende. Var planlagt lang dag i båt dagen etter så det var viktigere med en god natt søvn.

Tirsdag – Bitring del 1

Opp tidlig og ut i båt etter blålange. Skulle den blå sitte tidlig så var planen å legge seg etter den hvite. Planer er jo ofte sånn. Gode på papiret. Hele turen holdt på å bli skrinlagt da båten tok fyr på vei utover. Heldigvis fikk de slukket brannen tidlig og fortsatt turen ut mot plassen. Vel framme, uskadde med en motor som røyk litt til tider, var det bare å sende ned 3-kroks paternosterne agnet med makrell ned på 350m dyp. Spenningen er stor. Har hørt mye bra om denne plassen. En time blir til to. To blir til tre. Ingen fisk og lite aktivitet. Selv ikke haien var plagsom. Begynner det å lukte svidd fiasko? Vi begynner å nærme oss full fjære. Endelig er det noe aktivitet. Jeg klinker til, sveiver, klinker til 2-3x for å være sikker at fisken sitter. Endelig litt tyngde og oppsveivingen kan begynne. Ganske kjedelig fight og etter noen minutter skimter vi noe lyst komme glidende. BLÅLANGE!!! Endelig! Har hatt flere turer etter denne. Endelig satt den. Art #108!

Foto: Thore Bergh

Foto: Thore Bergh

2740g!

Foto: Thore Bergh

Foto: Thore Bergh

Rå skapning! Ikke stikk henda inn her.

Foto: Albin Dal

Foto: Albin Dal

Fornøyd guide!

Med hull på byllen begynner det endelig å våkne der nede. Jofl drar raskt dagens største på underkant av 4kg. Thore får en like etterpå.

Foto. Albin Dal

Foto. Albin Dal

Noe særlig mer skjer ikke. Får en lange til. Setter meg fast på oppsveiv. Kommer løs og får med deler av snøret jeg mistet tidligere på dagen. På siste nedslipp klarer jeg faktisk å få med resten + tackel og søkke med hågjel på nederste krok. Snakk om presisjonkjøring av guiden! Vi gnur på blålangeplassen til vi må hjem. Det tok såpass lang tid før den satt at hvitskate planene utgikk med høye kneløft. Endelig hjemme etter tidenes dyreste kebab (105kr) bestemmer vi oss for en tidlig kveld. Vinden er like kjip som dagen før. Onsdagen er det meldt mye bedre forhold.

Onsdag

Kommer oss sent avgårde. Nytt forsøk på fløy og lomre. Mye bedre vær denne dagen. Skikkelig påskevær med sol og lite vind. Fikset er dog ganske tregt. Tydelig at vi er her litt for tidlig. April/mai pleier å være prime time. Thores dag idag. Han flekker opp pers på sandflyndre, lomre og fløyfisk!

Foto: Albin Dal

Foto: Albin Dal

Sandflyndre 455g.

Foto: Albin Dal

VFoto: Albin Dal

Vanlig fløyfisk. 155,5g. Hannfisk som faktisk var et av målene til Thore.

Ingen nevneverdige fisk for min del. Bare mindre sandflyndrer og lomrer. Etterhvert som det gikk mot mørket tok vi turen etter noe middag. Bare å slappe av mens det mørknet for å lade litt før nattfisket.

Forholdene var så og si perfekte. Nesten ikke vind. Følte det på meg at idag sitter kystringbuken! Starter med å fiske opp børstemark og tanglopper. Første tangklase så spotter jeg en buse. Senker ned tangloppen og den tar direkte! Tilslag settes, men så faller den av i overflaten! Katastrofe! Så nære har jeg aldri vært. Får faktisk et forsøk til, men da stikker den av med agnet og forsvinner under bryggen. Ved neste klase sitter den en mindre. Denne stikker også avgårde med agnet. AMATØYR! Finner en til som er enda større. Denne vil ikke leke og forsvinner. Allikevel er troa på topp. Forholdene er perfekte. De er sett og de tar. Beveger meg videre til den beste brygga. Tar ikke lang tid før jeg spotter en. Ned med agnet, bang den tar direkte. Flekker den rett opp på brygga og skriker ut JAAAAAAAA! Thore svarer med JAAAAA tilbake. Vi møtes ved base camp og det viser seg at begge har flekket opp buse i så og si samme øyebklikk! Fantastisk. Art #109 på meg og #102 på Thore.

Foto: Selfie

Foto: Selfie

Foto: Albin Dal

Foto: Albin Dal

Thore med ny klubbpers. 7g.

Foto: Thore Bergh

Foto: Thore Bergh

Foto: Thore Bergh

Foto: Thore Bergh

Min på 6,5g.

Jofl kommer etterhvert bortover også. Han vil være med på leken og. Flekker like så godt opp en på 11,6g. Ny norgesrekord.

Foto: Thore Bergh

Foto: Thore Bergh

Jofl spotter rask en hornkvabbe som Thore får fisket på. Tar ikke lang tid før den sitter. Art #103 for Thore. Turen ser ut til å bli en gedigen suksess!

Foto: Albin Dal

Foto: Albin Dal

Vi fisker litt til. Jeg gjør et lite forsøk på å finne en speci buse, selv om motivasjonen ikke er helt på topp. Tar opp en til på 6g kun for NM poeng.

Torsdag

Vi hadde snakket løst om å dra til Karmøy. Fant ut at det ville bli litt for stress. Vi følte oss ikke ferdig med fløy og lomre og bestemte oss for å gi det et siste forsøk. Prøvde en ny brygge denne dagen. Været var nå tilbake til god gammeldags vestlandsk. Vind og regn. 🙂 Vel ute på flytebryggen ble slepene med blåskjell og reke senket ned. Var merkbart bedre bett her og det tok ikke lang tid før første lomre kom opp. Ikke pers, men en god start. Etter en times tid nappet det hissig i stangen min. Helt annerledes fight og ikke den tyngden som flyndrene har. Opp kom targetarten og soleklar ny pers på vanlig fløyfisk!

Foto: Thore Bergh

Foto: Thore Bergh

198,3g. Specimen! Deilig

Bettet er litt av og på. Bommer først på et tilslag, men så tar den rett etterpå. Fin tyngde og håp om stor lomre stiger. Kommer riktig nok opp noe stort og flatt, men til noe overraskelse en rødspette. Ny pers på den og. 935g.

Foto: Thore Bergh

Foto: Thore Berg

Bettet avtar etterhvert og det mest spennende som skjer er en sulten svane som lot seg mate.

Foto: Albin Dal

Foto: Albin Dal

Dagen går mot slutten. Bettet tar seg opp ved campen. Foring av knuste blåskjell har fungert bra. En av dagens siste fisk viser seg å være en meget respektabel lomre på 1kg blank. Ny soleklar pers for Thore og fin NM fisk.

Foto: Albin Dal

Foto: Albin Dal

Noe særlig mere fiske ble det ikke den kvelden. Vi hadde et lite skrubbe forsøk, men vind og sikt var håpløst. I grunn var vi ganske fornøyd og mette. Fristet faktisk mer med kos på sofaen.

Fredagen ble nesten en ren transport etappe. Jeg hoppet selv av i kristiansand for å være med på middag med min samboer og hennes foreldre. Tipset Thore om en brygge i kristiansand hvor jeg hadde fått flere gapeflyndrer påsken 2 år før. Etter en time hvor han hadde fisket seg litt og litt utover tikket det inn et bilde.

Foto: Selfie

Foto: Selfie

Snakk om rå uttelling! Thores art #104!!! Med det avsluttes turen. Må rette en stor takk til John-Olav Florø-Larsen for losji, kost og guiding i verdensklasse!!! Samt tur kompis Thore Bergh! Begynner å bli god uttelling på turene våre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *