Solotur til Finnmark

Kveite

Kveite

Jeg har i flere år tenkt på og dra nordover til Finnmark, men i fjor ble det Svalbard som destinasjon. I år fikk jeg derimot øynene opp for Sørøya, Jeg fikk med meg at Big Fish Adventure hadde en ungdomstur dem annonserte på vårparten, først tenkte jeg ikke mye over det men etter noen dager fant jeg vel fort ut at dette måtte jeg slå til på! Noen måneder senere var det dukket for pakking, Flybilletter ble bestilt og jeg begynte og bli relativt klar, etter hvert hadde jeg også utvidet turen litt til 2 dagers fiske i Porsangerfjorden sammen med Sigurd Davidsen. Men først var det 4 uker på jobb i Skottland, de ukene gikk fort og tackelbinding var et fint tidsfordriv mens man ventet på hjemreise, dette var min første skikkelige langturen alene. Vanligvis pleier jeg og reise med gjengen i klubben men denne gang ble det uten noen galskap medlemmer til en forandring! Dagene gikk fort og plutselig var dagen kommet, pakket og klar var jeg så da var det bare og fly oppover.

 

Vel oppe på Tromsø Lufthavn rundt midnatt var det en god pause til neste fly på morgenen… Tenkte det skulle gå helt fint å få sovet litt men det tok jeg feil. Det ble noen lange timer og etter hvert var jeg meget trøtt og ryggen fikk en bueform etter hvert, Lettelsen var stor da flyet endelig landet på Hasvik og Bilal kom for og plukke meg opp! Det var akkurat som om kroppen var ladet opp igjen når vi kom ned på Big Fish Adventure sin camp! Det var bare til å få pakket ut utstyret og komme seg ut, etter et par timer med rigging og snakk om den store dronninga sjøl var vi klar for og komme oss ut! Vi var kun 3 påmeldte til denne turen så vi fisket kun i 1 båt noe som gikk utmerket i de store båtene de hadde, med oss som kaptein og støtte hadde vi sjefen sjøl Bilal og Hans Kristian som jeg har fisket med 1 gang før i Stavanger. Ut dro vi og det tok ikke lange tida før vi hadde landet første Kveita om bord denne tok Kristian, fisken var rundt 10 kg nokså bra start får man si, vi fisket både med agnfisk og jigg på likt slik at vi fikk presentert litt forskjellig til Kveita. Vi driftet en del rundt i området uten noe særlig kontakter, Hans Kristian greide derimot og lure en liten kveite noe som vi skulle få erfare flere ganger denne turen. Litt senere på dagen har vi byttet område og det var ikke dumt! Først napper Kristian opp en Kveite på 8kg på jigg etter dette begynner det og tikke på snella mi og etter hvert renner det ut! Strammer til og det er fast fisk! Etter noen utras kommer fisken opp og vi får sikret fisken og jubelbrølet satt godt! Fisken ble målt til 112 cm og 17 kg, jeg var ekstremt fornøyd og artstørken siden i fjor høst var over!

Kveite

Kveite

Etter dette ble det noen drift etter steinbit, startet med en double hos meg og Ivar fikk en flott fisk på 5 kg. Inne ved land begynte søvnmangelen og komme tilbake så denne kvelden ble ikke så lang for min del ivertfall!

 

Dag 2 var vi klar igjen, frokosten inhalert og ut bar det. Ivar hadde enda ikke fått Kveite så vi la opp løpet med og fortsette etter Kveita vi gikk på nye jaktmarker i dag og det skulle vise seg og bli en bra beslutning. Etter noen timer smalt det nemlig på! En flott kveite på Hans Kristian på ca 30 kg på sandeel!

Kveite 30kg +

Kveite 30kg +

Etterpå prøver vi en ny plass i området Kristian og Ivar hadde agnfisk denne gang og jeg jigg. Like før vi skal flytte oss runner på begge stengene! Fisken krokes og går amok, vi innser at de har begge samme fisk! Helt utrolig, etter noen utras så settes kroken og jubelen slippes løs med god grunn! Vi velger og dra fisken inn til land for og få et bra bilde av fisk og fangstmenn. Vi var ganske nærme og dypet var kun 14 meter så det tok ikke lange tiden. Fisken ble målt til 185 cm og estimeres til 85,4 kg! En drømmefisk for og si det mildt!

Kveite 85kg +

Kveite 85kg +

Det er bare og gratulere gutta i bøtter og spann! Fisken ble fint sluppet tilbake etter en rask photoshoot av Bilal. Resten av dagen ble det ikke så mye mer og skrive om, vi bestemte derimot og skrive en kaptein kontrakt slik at vi kunne få lånt en båt til å fiske mer i området rundt Hasvik. Utpå kvelden ble det litt meite fra land for min del, greide og lure opp 7 spetter den største snuste kiloen, ikke noe voldsom fisk men gøy på lett utstyr på kvelden!

 

Dag 3 Var target å prøve oss på ueren! Været var nydelig og troen var høy og alle hadde fått sikret seg en Kveite dagene før. Ut dro vi denne gang uten Hans som skulle på fotballcup, vi begynte og drifte i noen bratte skråninger på 200-400 meter uten at det skjedde så mye. Etter noen timer med mye drifting rundt i området hadde vi fått et par lusuere og noen småbrosmer. Plutselig nappet det bra hos Kristian og etter litt sveiving kom det opp et bra eksemplar på 5+.

Uer 5+

Uer 5+

Troen ble noe høyere da men brosmene lurte oss helt rundt. Vi prøvde omsider et nytt område og da skjedde det ting! Uerene rant inn men vi hadde lite fisketid igjen før middagen skulle serveres… Vi fikk en del Uer opp til 2 kg men ingen store eksemplarer her, greide derimot å justere min egen pers fra 1,2 til 1,7 kg.

Uer

Uer

Ivar og Kristian kunne også notere seg ny art. Etter middag og en pust i bakken skulle vi ut igjen og prøve etter steinbit pers som enda satt langt inne for min del. Steinbit fikk vi nok av men ingen store ville på min krok denne kvelden dessverre men flott vær og en del fisk opp.

 

Dag 4 Denne dagen bestemte vi oss for å droppe turen ut med Bilal fra morgen av og heller få en lengre økt utpå kvelden etterpå, været var ikke knallbra så vi gikk ut selv og dunket etter steinbiten igjen… Vi prøvde litt nye spots med rask drift fra vinden, vi fikk et par steinbiter og en liten kveite etter noen drift. Da vi bestemte oss for og kjøre nærmere campen foreslo jeg å ta et drift på et nytt område vi ikke hadde prøvd, her var driften mindre så vi fikk fisket litt bedre. Ikke lenge etter jeg traff bunn napper det tungt og hissig! Jeg mistenker med en gang en liten kveite men neida der kommer en flott steinbit! Fisken kleppes og endelig er det en klar pers! Vi bestemmer oss for og kjøre til land for veiing og en pust i bakken Vekta viser 5,8kg noe som er en fin forbedring og målet var nådd!

Gråsteinbit

Gråsteinbit

Etter litt bilder og slikt tusler vi utpå for noen drift til, jeg bytter om til et rødspette slep i håp om en fin spette. Det tar ikke lange timen før det hugger til igjen på seifileten min og opp kommer en bra spette!! Hov hadde vi ikke med oss så her var det bare og røske herligheten opp! Fisken blei veid til pene 2,45 kg og ny pers igjen!

Rødspette - 2450g

Rødspette – 2450g

Herlig endelig flyt siden dag 1! Ivar får også en pen spette på 1,9kg og jeg kroker også en steinbit på 4,9kg som blir min siste for denne turen. Etter dette var det inn for middag og for et herremåltid vi fikk av kokken! Frityrstekt uer med tilbehør er ikke feil! Etter mat og litt tullsnakk skulle det bli alvor igjen, nå skulle vi ut og prøve på stor sei og muligens noe torsk til mat for Ivar og Kristian. Ut gikk vi og etter en god tur ut var vi i posisjon! Det tar ikke lang tid før noe hugger til i sandeelen, opp kommer første fisk det viser seg og være dobling av pers for min del og stemningen er bra!

Sei

Sei

Vi kjører jevnt over mye fin sei, toppfisken sto Kristian for med en meget fin Sei like over 10 kg! Etter dette kommer også Hans Kristian utover og vi leiter litt etter torsk men det ble ikke rare greiene… Alikevel kom det opp en del fin matfisk opp mot 8 kg. Vi bestemmer oss etter flere timer med sei og diverse og kjøre innover for natta, men vi velger å ta et kveitestopp siden vi ikke har tatt med oss noe kveite til land enda og dette var siste tur ut. Vel fremme senkes det ned og etter et minutt begynner snella mi å tikke mistenkelig mye, joda dette var fisk! Fisken går og bremsen strammes fast fisk og god bue i stanga! Fisken tar noen utras før vi endelig kan sette kroken! Jaadda ny pers på kveite på 23 kg og 123 cm!! Jeg valgte å la denne gå noe som egentlig var like greit da jeg i senetere tid hadde stappfull koffert i både vekt og volum! Men vi gir oss ikke med det vi tar et ned slipp til før vi tar kveld , det tar kun 1 minutt så begynner det å tikke igjen! Jeg tror nesten ikke på at dette er en kveite men etter mye småtikking setter det fart! Fisken krokes og en tung og lang kamp er i gang! Fisken tar hele 2 utras før den kommer opp og da tar den ikke mindre en 6 utras rett ned på 50 meter i en kanon fart! Etter mye pumping og utras får vi endelig kroket den flotte fisken! Dette var uten tvil et mye bedre eksemplar en forgje fisk! Vi får målt den og det er bare og slippe jubelen løs nok en gang! 156 cm og 53,5 kg!!! Min livs fisk uten tvil og suveren ny allround pers! En helt utrolig opplevelse!

Kveite

Kveite

Etter dette tar vi kveld, jeg var helt kake i rygg og hender og vi hadde mye fisk og filetere i tillegg var det midt på natta og vi var alle godt slitne! Dagen etter ble det ikke noe fiske vi sov godt ut på dagen og Ivar og Kristian dro på formiddagen, før dem dro fikk vi alle 50+ merke og gullkveite pinz det er ikke hver dag Bilal leverer ut 3 slike for og si det slik!

50+ merke

50+ merke

Etter dette ble det pakking og rydding av hus og utstyr. Jeg og Bilal tok også en kjøretur som ble noe kortere en planlagt da jeg spotta Havsil til han men etter flere timer med iherdig innsats så måtte vi gi oss før ferja gikk! Trist var det å gå fra den flotte campen med så kjekke folk men fisketuren måtte gå videre mot en ny spennende fjor, vi hadde leid båt for 2 dager på forhånd så mulighetene og troen var stor selv om både meg og Sigurd kom fra fisketur rett før og ikke var helt 100% forberedt. Oppover kjørte vi med en stopp i Alta til tante Bilal da nøklene til huset lå i lommen da jeg var på ferja, sånn går det når man spotter en havsil stim og 2 galne artsfiskere går berserk i havna og glemmer ut tiden… Etter stoppet var det strake veien opp og etter en lang natt ved slukdenging etter pukkel uten særlig suksess så var endelig butikken åpnet og mat og reker ble handlet inn før 2 dager i båten. Etter hvert fikk vi ordnet båten klar og det var bare og peise ut i det nydelige været vi hadde! Sigurd var ankersjef mens jeg styrte båt noe som var en bra kombinasjon da første fisk skulle vise seg og bite på hos Sigurd som ikke dårligere var en Nordlig Ålebrosme!!! ikke lenge etter drar Sigurd opp både Krokulke og Tverrhalet mens jeg sto uten fisk, men det tok ikke lange tida etter så hadde også jeg fått en krokulke i båten!

Foto: Sigurd Davidsen

Foto: Sigurd Davidsen

Etter dette dro vi en kjapp tur til land for og hente litt agn før vi så testet en ny lovende spot. Været var blåst opp men vi traff greit med dreggen med dreiv litt men det preget ikke fisket noe særlig da jeg kunne notere nok en ny art i form av Tverrhalet langebarn og nr #123!

Foto: Sigurd Davidsen

Foto: Sigurd Davidsen

Sigurd hadde imens tatt en blund både for søvnen men også halsen hans var begynt og bli trøblete noe som skulle forverre seg mer og mer så det ble kun 1 dag fiske denne gang, slik er det av og til men vi bestemte oss for og gutse på videre utover natta til morgningen. Sigurd manglet glattulke så vi kjørte mot en lovende spot vi hadde tro på og ikke lenge etter hang det nok en ny for Sigurd # 113 glattulke, jeg kunne heller ikke være noe dårligere så måtte flekke opp noen selv om jeg tok arten i fjor på Svalbard. Men opp fra vannet kommer det plutselig noe helt annet en glattulke, nemlig nr 2 Nordlig Ålebrosme på Sigurd!

Foto: Markus Guttormsen

Foto: Markus Guttormsen

Denne var mye større en første fisk og var like under Norgesrekorden! Etter dette kommer det opp både glattulker og krokulke, Sigurd går ned for telling så stengene fisker jeg med fram til neste morgning… Bytter plass igjen om håp om litt andre fangster men været er ikke med oss denne natta… Vinden snudde hele tiden omtrent så vi sleit med at båten plutselig snudde tvert om. Det skjedde lite de siste nattetimene men 4 nye på Sigurd og 2 nye på meg er vi meget fornøyd med tross 1 dag mindre fisketid. Etterpå var det å komme seg ned til Alta hvor vi fikk sove over hos tanten til Sigurd og jeg fikk slappet av og pakke og tatt en etterlengtet dusj!

 

Totalt denne turen ble det 4 nye perser Sei på 8,4kg, Steinbit 5,8kg Rødspette 2,45 kg og Uer på 1,7 kg Knuste også allroundpersen min fra 16,3 kg opp til 53,5kg! 3 nye arter ble det også i form av #121 Kveite #122Krokulke og #123 Tverrhalet Langebarn. Vil takke Big Fish Adventure for en fantastisk opplevelse på Sørøya! Knallflotte hus vi bodde i og flotte båter! Maten vi fikk var også helt topp og ellers blide og kjekke folk! Bilal og Hans gjorde også en super jobb som guide og kaptein! Rett og slett 2 kanon karer med mye kunnskap og dyktighet! Kan anbefale Big Fish Adventure på det varmeste til de som vil nord for og fiske både etter forskjellige arter og storfisk! Takker også reisefølge fra Øksfjord Sigurd for en iherdig innsats både i bil og som ankermann!

Skrevet av

Markus Bygnes Guttormsen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *