Spontantur til Bergen

Janette og jeg tok en spontantur til Bergen forrige helg. Tenkte prøve på gullvederbuk og lysing. Det ville også være muligheter for nye arter for Janette i Bergen. Men som alltid når man reiser til Bergen er det veldig vanskelig å legge planer for hva som skal fiskes på grunn av været. Espen Knarvik ble kuppet for overnatting og guiding og satte vi kurs mot Bergen torsdag ettermiddag. Etter en lang tur gjennom diverse vær ankom vi Bergen ca kl 0200.

Etter noen timers søvn og en god frokost gikk turen ut etter vederbuk fredag morgen mens Espen var på jobb. Det var Mye fisk å se, men veldig langt mellom de store. De viste seg også å være veldig lettskremte. Etter mye prøving og feiling satt endelig den første.

En flott fisk på deilige 1515 gram, noe som gir en bronsemedalje på artsfiske.com.

Veldig fornøyd med den. Etter å ha knekt koden satt det fort en på stanga til Janette også.

Denne nådde ikke helt opp til medalje, noe Janette også hadde lyst på, så hun prøvde litt til.

Det kom opp noen mellom regnskyllene, men alle under medaljekravet på 1500 gram.

Janette endte opp med denne flotte fisken på 1375 gram. Noe hun var veldig fornøyd med.

Regnet hadde kommet og gått denne formiddagen, men nå ble det ille. Vi reiste derfor tilbake til Espen som nå var ferdig på jobb å fikk servert en bedre middag. Luksus å bo hos Espen.

Etter middag foreslo Espen et forsøk etter røye i et lokalt vann, noe som ville vært ny art for Janette. Vi har ikke vonde å be, så kursen ble satt dit.

Her var det fryktelig trått. Ingen ting skjedde hverken på agn av diverse slag, sluk eller spinnere.

Var nok feil tid og feil temperatur. Ga opp dette etter et par timer.

Hjemme hos Espen igjen ble det fort natta. (Rakk et par øl..)

Lørdag morgen ble vi vekket med egg, bacon og nytrukket kaffe. Kan ikke klage. I dag skulle det satses på Lysing, sei og vassild. Har lenge ønsket meg en bedre lysing pers, og resten ville bli nye art for Janette. Været er fremdeles ustabilt så videre satsing blir eventuelt bestemt fortløpende.

Espen i kjent stilling.

Nå skjedde ting ganske fort.

#90 Sei på 4090g
#91 Vassild på 645g

Så var det å flytte seg til lysingen.

Jeg fikk den første lysingen, en liten tass som det ikke ble tatt bilde av, så vi hadde landet på rette stedet. Lysingen var her. Etter nye smånapping sett det en på stanga til Janette.

En liten en, men #92 på 1735g

Plutselig skjedde det noe helt annerledes på min stang. Virket tyngre, og det ble spennende…

Ja da, ny pers 9470 gram og en fin sølvmedalje på artsfiske.com. Meget fornøyd med den.

Man sitter jo og skravler, tenker og planlegger mens man sitter og ser på stengene. Espen foreslår å reise ut etter havål fra båt når det blir mørkt. Han har pratet med Artur Klavins som skulle ut etter havålen, og det ble til at vi henger oss på der.Været ble verre nå, Janette var fornøyd med nye arter og jeg var fornøyd med ny pers. Vi satte derfor kursen mot land igjen, pizza, knytting av slep og noen timers søvn før vi skulle ut å satse på havål, hvis været tillot det.

Været var ikke det beste når vi våknet igjen etter ca 1 times søvn….. Men det ble satsing likevel. Janette og jeg tok bilen utover Øygarden mens Espen tok båten ut grunnet dårlig vær og bølger. Vi møttes ved en molo og satte kursen mot Artur som allerede var ute. Espen har fått visp foran i båten, og det var gull under dette fisket. Vi ble enige med Artur om å ligge ca 50 meter fra båten hans, men på grunn av dypet vi skulle fiske på ble vi liggende ca 10 meter fra land. Ettersom dette var nytt for alle sammen ble det veldig spennende. Vind, bølger, mørkt, 10 meter fra land og stole på at vispen holder oss på plass. Men det funket helt fint.

Janette ble prioritert, siden hun manglet arten og det ble satt ut 2 stenger. Mens vi satte ut stengene hørte vi run og jubel borte hos Artur. De hadde allerede fått en før vi kom, å nå satt en til. Det løftet håpet om at vi også skulle få fisk. Etter ca 15 minutter smalt det på stanga til Janette, å den var stor!!! Veldig moro å se hun fighte den ålen. Når den kom opp til båten ble det kaos. Den var virkelig stor.

Når den endelig var om bord i båten ble det antydning til panikk. 3 voksene mennesker å en løs ål på over 1.5 meter som unnslapp håven i en 16 fots båt.  Espen har heldigvis en stor stamp i båten, vi fikk til slutt havålen opp i denne og fylt den med vann. Det ble fort bestemt at dette klarte vi ikke å fikse i båten, så vi dro til land. Her ble ålen veid, målt og fotografert før den ble satt ut igjen.

# 93 Havål, 16790 gram og 167 cm. Sølv på Artsfiske.com.  Rått!

Etter dette var vi for slitne til å fortsette, så vi pakket sammen å reiste tilbake til Espen. Adrenalinnivået til Janette satt i lenge, å jeg hadde en durasellkanin i bilen hele veien tilbake. Dette var gøy!

1 øl og en bitteliten cognac så kom lukkøye og slo oss i bakhodet.

Søndag gikk med til pakking og hjemtur. En utrolig vellykket spontantur med dårlige værutsikter og knall uttelling!

En liten ting til slutt. Hvis noen skal ut å prøve seg på havål fra båt, er det lurt å forberede seg godt.  Dette er fantastisk sterke fisker som også har et kraftig bitt. Vi hadde aldri prøvd dette før å fikk noen overraskelser. Gjør aldri dette igjen med 3 personer i båten. Stooor håv er et must. Det var i båten. Vi fikk lagt den på en regnjakke med burde absolutt hatt med en presenning eller noe større når fisken først må til land.

Så en kjempetakk til Espen Knarvik for husrom og guiding, og Artur Klavins for spot på havål.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *