To tullinger på en etterlengtet artstur til vest

20200307_134835

Etter å ha sett flere dra fantasi fisk i Lysefjorden, så har jeg prøvd å planlegge en tur.

Men ting er ikke alltid så lett, etter mye tenking så bestemte jeg og samboeren min å gå fra hverandre etter 18 år sammen. Og det endte jo med å selge huset vi hadde sammen, fikse hus for salg, visninger, finne nytt sted å bo og ikke minst flytting.

Det skulle ta 142 dager fra sist fisketur til jeg endelig fikk dyppet kroken igjen…. herregud så godt det var med en skikkelig tur igjen. Dette trengtes! Bedre medisin for sjela finnes ikke.

Men nå hadde jeg og Vetle bestemt oss! Nesten en hel uke i Rogaland, fra mandag til lørdag. Vi leitet etter ett sted å bo, men så fikk jeg tips om å sjekke en side som heter AirBnB. Helt nytt for min del, men der kom vi i kontakt med en koselig dame i Jørpeland som hadde en hel leilighet vi kunne bruke. Helt fantastisk opplegg. Der kunne vi komme og dra når vi ville og alt av fasiliteter var på plass.

Mandags morgen kom Vetle ferdig pakket og båt på henger. Helgen i forveien ble brukt på å knyte rigger til dommedag. Turen fra Enebakk til Jørpeland ble litt av en opplevelse når man bruker Google Maps som viser den korteste veien og ikke raskeste. Vi fikk ihverfall sett deler av landet få andre har sett

Vel fremme en sen mandagskveld så fikk vi hilst på utleier og skravlet litt, men sove var uaktuelt. Vi var fiskesjuke så vi feis rett til Stavanger så Vetle fikk krysset av turens første nye art.

En kystringbuk ble ny art for Vetle, og like etterpå fikk vi fisket opp hver vår rognkjeks. Ny pers for Vetle som kun hadde en knøttliten fra før. Min rognkjeks fikk jeg aldri veid da den forsvant på mystisk vis. Enten ble den tatt av mink, eller så hoppet den ut av bøtta vi hadde fiskene i…

20200303_024344Heldigvis så går det fort å kjøre til Jørpeland fra Stavanger med den nye Ryfylketunnelen, så vi fikk oss noen timer søvn før vi skulle ut i båt dagen etter.

Første satsing på plassen i Lysefjorden ble litt utfordrende med en del vind. Gjermund Nomeland og Stewen Dale var allerede på plass når vi ankom. Og Gjermund hadde klart den kunsten å få opp verdens første stangfangede piggkutling. Noe som satte griller i huet mitt for resten av turen.. For en kul fangst. Piggkutling er en art jeg iike har notert i min liste over arter som skal satses etter. Pga vind og vonde rygger så måtte sørlandsgutta gi seg tidligere enn planlagt. Jeg og Vetle fisket til mørket kom. Allerede den første dagen kunne vi krysse av artene flekket fløyfisk og Vetle en liten fløyfisk. Store var de ikke så vi håpet på å få noen større de neste dagene, men turen var allerede reddet.  Spesielt den første liten fløyfisk Vetle fikk var søt, måtte nesten ha lupe. Ett beist på 0,99g

 20200303_192830Dag nr 2 på sjøen var betydelig bedre med sol og nesten flatt hav og helt alene på sjøen. Og dette var dagen min tydligvis.  Fikk endelig en liten fløyfisk.

20200304_130750

Og like etterpå fikk jeg en drømmefisk som jeg ikke engang hadde tørt å håpe på en gang. En småvar. Denne lille flyndra blir ikke stort større og er kun tatt 7 ganger på stang tidligere. Fisket for min del etter denne ble litt uklar etter å ha voldtatt Fisherman flaska.

20200304_122628

Men vi fisket til mørket kom. Jeg satset etter enda mindre fisk og Vetle kjørte full satsing etter småvar, men kun agntyver dukket opp.

20200304_132513

Etter at mørket kom så ble det inn til Jørpeland og hekte av båt, litt middag og så tilbake til Stavanger for litt nattfiske igjen. Denne natten skulle det satses stor hornkvabbe og paddetorsk. Hornkvabbene var ikke villige til å leke så ble kun to stk på meg og den største på 35g. Ikke noe å skryte av, men utrolig kule fisk. Vetle hadde litt bedre fiske etter paddetorsk. Han hadde på ett beist av en padde, men den glapp ut av hånda på han.  Det er den største vi hadde sett noen gang så litt synd. men han fikk en trøste padde på godkjente 660g.

20200305_021426

Neste dag var det tilbake til Lysefjorden. Vi sov litt lenge så vi var ikke utpå før seint på dagen. Det er vel prisen for å fiske hele natta.. Denne tredje dagen ble den kjedeligste dagen utpå. Vi prøvde nye plasser hele tiden, men ikke noen av target artene dukket opp. Det endte med masse “kjedelige” arter. Sypiker, bergnebb, berggylte, mini gapeflyndre, små torsk osv.. den mest spennende arten var nok hornkvabba Vetle fikk på 30m dyp. Hadde ikke forventet den der.

20200304_172818

På kvelden ble det nok en ny runde med nattfiske. Denne turen gikk til nabofjorden Frafjord som også huser en del spennende. Vi startet med å lyse etter diverse fisk i Dirdal, men lite spennende å se der. Så vi kjørte helt inn til Frafjord og der hadde vi et utrolig kult fiske etter kloskate. Kikkfiske etter klo var nytt for oss begge at tiden bare gikk og plutselig ble det morran igjen. Turen tilbake til Jørpeland var ikke noe gøy da.. men absolutt verdt det.

20200306_030820

Vi fisket på flere kloskater og det var utrolig artig og lærerikt å se hvordan de tok agn og hva de likte best, men vi brukte noen timer på kutling fiske også. Begge perset på sandkuling på over 7g og jeg fikk også en bergkutling på 2,19g som er stor for arten å være.

20200306_04031320200306_03185720200306_031814

Er vel ikke nødvendig å si at vi sov lenge neste dag også. Artsfiske er tøffe greier og søvn er oppskrytt, men vi kom oss utpå til slutt. Denne dagen skulle det klaffe for oss begge. Været var strålende og flatt hav og pils i hånda. Ferie er digg. Vi fikk flere av flekket fløyfisk og liten fløyfisk og fikk økt persene litt der, men vi lå ofte ute på 30m dyp og når Vetle plutselig fikk en liten kutling så flippa vi helt. Piggkutling!! Var jaggu godt det ikke var folk på stranda da, to voksne folk som hoier og skriker og danser i båten må se litt rart ut. Når Vetle fikk den piggkutlingen så sveivet jeg opp en stang tvert og kastet der han hadde ligget og vipps der kom det opp enda en! Var det mulig liksom, en art som kun er tatt på stang en gang tidligere av Gjermund kun noen dager i forveien. Og der fikk vi plutselig to stykker på 5 min mellomrom.  Magisk! Den følesen man får når man får noe man har satset etter er ubeskrivelig.

20200306_18552120200306_185718

20200306_17195020200306_171913

 

Turen var så til grader en suksess for våres del allerede. Vi var egentlig fornøyde og skulle hjemover dagen etter, men ryktene gikk i klubben og Espen og Henrik kastet alle planer og dro fra Bergen over natta så de var på plass dagen etter. Men desverre var ikke den siste dagen på sjøen like bra, Det blåste mye og fisket ble mere krevende utover dagen. Vetle satset hardt på småvar som han manglet og jeg satset etter tungevar som er tatt på plassen to ganger tidligere, men uten hell på de artene. Men Vetle fikk en velkommen pers på liten fløyfisk som han hadde fått en baby av og jeg fikk økt persen på flekket fløyfisk.

20200307_19013720200307_134835

Vetle fikk også en bitteliten kloskate i bukta, artig agntyv som man ikke hadde forventet der.

20200307_110344

Dette ble en tur som ikke blir glemt med det første. 4 nye arter på hver og flere nye perser. Denne turen var så etterlenget for min del at det ikke kan beskrives. Dette trengte jeg. Takk til alle vi møtte også: Pål Brathetland, Gjermund Nomeland, Stewen Dale, Sebastian Rinaldo Pedersen, Espen Knarvik, Henrik Knudsen Vågenes, Rudolf Svensen, Kebab mannen i Jørpeland og alle alle jeg har glemt. Og ikke minst til Vetle som fikk meg ut av leiligheten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *